Wśród leków najczęściej przepisywanych przez lekarza w formie leków recepturowych są maści, które robimy również w naszej aptece. Choć niekiedy można zastąpić je istniejącymi na rynku preparatami, nie sposób odmówić im głównych zalet:

  • możliwość dobrania jakościowego i ilościowego składu maści indywidualnie dla każdego pacjenta;
  • wykorzystanie i mieszanie wyjątkowych składników;
  • brak środków szkodliwych i konserwujących;
  • dostępność na refundację;
  • zastosowanie leku bezpośrednio po sporządzeniu.

Wydana przez lekarza recepta, na podstawie której farmaceuta wykonuje lek recepturowy, szczegółowo opisuje ilość poszczególnych substancji. Sposób przyrządzania maści robionych w aptece polega na połączeniu wszystkich składników (odpowiednio je mieszając, rozdrabniając, rozpuszczając). Następnie uzyskany preparat umieszcza się w opakowaniu i etykietuje.

Celem podania tego typu leku jest zazwyczaj działanie miejscowe. Maści robione mogą mieć różne przeznaczenie. Stosuje się je zewnętrznie na skórę, błony śluzowe, do oka lub ucha.

Kiedy wykonuje się maści na receptę

Do najczęściej wykonywanych maści w naszej aptece, należą leki recepturowe na różnego rodzaju problemy dermatologiczne, np.: łuszczycę, czy trądzik. Ponadto preparaty witaminowe odpowiednio natłuszczające i zmiękczające suchą, popękaną skórę, produkty idealnie sprawdzające się na poparzenia, np. słoneczne oraz odparzenia u dzieci i dorosłych.

Opakowania mają sygnaturkę koloru czerwonego, co oznacza, że preparat jest przeznaczony do użytku zewnętrznego. Maści robione w aptece służą zazwyczaj do stosowania na noc. Pakowane są w słoiczki z nakrętką lub pudełeczka z wieczkiem. Przeznaczone do indywidualnego użytkowania. Standardowo przechowuje się je w temperaturze 8-15 stopni, niekiedy wymagają trzymania w lodówce (o czym farmaceuta poinformuje słownie i na sygnaturce).

Stosowanie maści recepturowych zapewnia indywidualną pomoc w walce z problemami skórnymi i jest w pełni bezpieczne. Leki robione w niczym nie ustępują jakościowo gotowym preparatom – są przy tym pozbawione wszelkich polepszaczy i konserwantów.